torsdag 30 juni 2011

Favorit i repris #3

Saft och bullar hör väl sommaren till? Men om du bara vill lägga lagom mycket tid på att baka dem, så är dessa perfekta...


Fru bråttoms kanelbullar (3 september 2010)

Kanelbullar har ju alltid sin givna plats på fikabordet. Och vad går upp emot doften av alldeles nybakta bullar? Igår testade jag att baka en enklare variant av vår älskade vän. Inget kavlande och bara en jäsning. Men de smakade och doftade minst lika gott som vanligt!


Deg
100 g smör
3 dl mjölk
1 pkt jäst
1 ägg
3/4 dl socker
1/2 tsk salt
8 dl vetemjöl

Fyllning
50 g smör
1/2 dl socker
1/2 tsk kanel
1/2 tsk vaniljsocker

Ovanpå
Ägg
Pärlsocker

Smält smöret och häll i mjölken. Känn efter så att det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll blandningen över. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt ägg, socker, salt och till sist mjölet. Arbeta degen kraftigt ett par minuter (i väntan på att ha råd med en KitchenAid använder jag flitigt degkrokarna på elvispen). Degen ska vara lös men smidig. Ställ ca 30 muffinsformar på plåtar och klicka med hjälp av två matskedar ner degen i formarna. Rör ihop fyllningen. Klipp ett jack i varje bulle och tryck ner lite fyllning i hålet. Se till att få ner fyllningen så långt det går, annars rinner den ut. Låt bullarna jäsa på varm och dragfri plats till knappt dubbel storlek (30-45 min). Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda bullarna i 250 grader ungefär 8 minuter.

Grundreceptet hittade jag i den fantastiska receptsamlingen Kyrkkaffe från Libris. Massor av ljuvliga kakor och tips..

tisdag 28 juni 2011

Favorit i repris #2

En annan favorit från arkivet är dessa underbart goda frallor, perfekta till utflyktskorgen!


Morotsbröd (17 augusti 2010)

Dessa fina frallor blir härligt saftiga och goda av morötter och keso. Mmm..


Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
5 dl finriven morot (ca 3-4 st)
250 g keso
2 tsk salt
1 msk matolja
ca 2 liter vetemjöl

Värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop. Degen ska vara något kladdig. Jäs i bunken 30 min. Knåda ihop degen. Dela i två delar. Rulla ut till två längder och skär till lagom stora bullar. Jäs på plåt i 20 min. Grädda på 250 grader i ca 10-15 min.

söndag 26 juni 2011

Favorit i repris #1

Njuter nu av solen och värmen i ett annat land. Så håll tillgodo med en av mina favoriter från arkivet!

Småkakor med polka och choklad (12 augusti 2010)

Idag har jag bakat dessa småkakor med Marabou Polka i. Enkla och supergoda!


Ingredienser
200 g mjukt smör 
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
100 g Marabou polka 

Mixa smör, socker och vaniljsocker med elvisp. Blanda in vetemjölet. Hacka chokladen och arbeta in för hand. Stjälp ut på mjölat bakbord, dela i fyra delar och rulla till längder. Skär varje längd i 12 bitar och rulla till små bollar som du lägger på bakpappersklädda plåtar. Grädda 10-12 min på 175 grader. Låt svalna.

fredag 24 juni 2011

Hej på en stund..

Väskan är packad och jag är redo för att bege mig mot varmare breddgrader... Önskar er en riktigt skön midsommar! Vi hörs när jag är tillbaka i landet.


Ps. Har förberett några inlägg med favoriter från arkivet, som dyker upp medan jag är borta. Håll utik!

torsdag 23 juni 2011

Semester!

Idag börjar min semester. Fem fina härliga veckor! Det firas bäst med färska jordgubbar...

fredag 17 juni 2011

Liten banankaka

I helgen ska jag bo i husvagn. Mysigt! Men vad är väl en husvagn utan fika? Snodde därför ihop en liten banankaka att ta med. Luktar gott i hela köket, så jag längtar tills jag får smaka på den!


En liten banankaka
1 ägg
1 dl ljust muscovadosocker (alternativt vanligt strösocker, eller 50/50)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel
1 krm salt
2 st mogna bananer
50 g smör
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt och rör till en jämn smet. Mosa bananerna ordentligt med en gaffel. Tillsätt bananmos, smör, vetemjöl och mjölk och rör allt till en jämn smet. Häll smeten i en liten pappersform (eller i muffinsformar) och grädda mitt i ugnen i 175°C i 35 minuter.

Om du vill så kan du dubbla receptet och grädda i en helt vanlig sockerkaksform. Smörj och bröa formen, och öka gräddningstiden något. Känn efter med sticka när den är klar!

tisdag 14 juni 2011

Cheesecake brownies

Idag var det återigen min tur att stå för fikat på jobbet, så jag tog min vän och kollega Frida till hjälp och svängde ihop en sats smarriga cheesecake brownies! Som det bästa av två världar!


30 bitar
Cheesecakesmet
2 ägg
400 g philadelphiaost
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Browniesmet
250 g smör
250 g mörk choklad
4 dl ljust muscovadosocker
4 ägg
2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla ingredienserna till cheescakesmeten i en bunke och rör om ordentligt.  Ställ åt sidan. Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och rör ner chokladen i bitar, tills det smält. Blanda i sockret. Vispa upp äggen i en egen bunke. Rör ner dem i kastrullen tillsammans med mjölet. Blanda väl. Häll två tredjedelar av browniesmeten i en liten bakplåtpappersklädd långpanna (typ 30x40cm eller mindre). Bred ut cheescakesmeten ovanpå. Klicka i resten av browniesmeten, och rör runt lite med en baksticka så att de översta lagren blir marmorerade. Grädda i ca 30 minuter.

måndag 13 juni 2011

Rosa pioner

Har unnat mig en bukett med rosa pioner idag. Åh så ljuvliga blommor! Några står nu på köksbordet och några i hallen, och de gör mig alldeles glad. Helvärd vardagslyx!



lördag 11 juni 2011

FB-loppis

Har insett att jag har alldeles för mycket saker, och tänker att vissa saker kanske kan göra lite större nytta hemma hos någon annan. Så därför har jag fixat en liten loppis på Facebook! Om du bor i Jönköping så kanske du har några fynd att göra. Kika in HÄR och kolla vad som finns kvar. Kommer att uppdatera med fler saker så småningom!



fredag 10 juni 2011

Tomat- och basilikasallad

Nåt av det godaste jag vet just nu är tomater tillsammans med färsk basilika, flingsalt och crema di balsamico. Nästan lika gott som godis!


Dela körsbärstomater, blanda med några blad färsk basilika, strö över en nypa flingsalt, toppa med Crema di balsamico. Och njut!

torsdag 9 juni 2011

Rabarbermuffins

Nu gäller det att fylla frysen, så att det finns gott om fika till alla som vill komma och hälsa på mig i min nya lägenhet (jag föreställer mig att de är många). Först ut blev en sats sötsyrliga rabarbermuffins med smak av vanilj och kardemumma.



12 stycken i muffinsplåt
125 g smör
2 dl socker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
3-4 dl finskuren rabarber
Pärlsocker

Sätt ugnen på 200°C. Rör ihop rumsvarmt smör och socker (om du vill kan du använda elvispen). Rör ner ett ägg i taget. Bland i mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma. Blanda rabarbern med lite socker och vänd ner i smeten. Fördela smeten i formar. Tryck ner några rabarberbitar i mitten av varje form. Strö pärlsocker över och grädda i ca 15 minuter.

tisdag 7 juni 2011

Tjuvtitt

Börja sakta men säkert komma i ordning här i lägenheten. Är långt ifrån klar, men en liten tjuvtitt bjuder jag på idag...





Tidningsställ från Åhléns. Min nya soffa kommer från Mio och rosorna likaså. Tavlorna har Diana gjort. Läskeblasken är köpt på Matvarufabriken Kaffe. Och de färska örterna på Ica.

torsdag 2 juni 2011

Dagens bak och saftkok!

Blev en skön paus i flyttandet idag. Hade nämligen äran att få hålla i en bakworkshop med ett gäng härliga tonårstjejer. Jätteroligt!




... gjorde kak-klubbor...


... och så kokade vi rabarbersaft! Såhär gör man den:

2 kg rabarber
1,5 liter vatten
1 st citron, saften
1 kg socker
(2 tsk atamon)

Skölj och skär rabarbern i bitar. Koka upp vattnet och lägg i rabarbern. Låt koka tills den blir mjuk. Sila saften genom en silduk, eller handduk. Pressa inte (kan bli beskt då), utan låt den självrinna i 30 min. Rör ner socker och pressa citron i saften och koka upp. Ta av från plattan och rör, om du vill, ner atamon. Ta bort skummet. (Vi slarvade lite, som ni ser). Rengör några glasflaskor med varmt vatten och atamon. Häll upp saften medan flaskorna fortfarande är varma, så att de inte spricker. Förslut och förvara svalt!

onsdag 1 juni 2011

Flyttdag!

Igår fick jag äntligen nyckeln till lägenheten, och idag går det stora flyttlasset! Wee!


Medan jag flyttar så kan ni få njuta av mina fina födelsedagsliljor, som pryder sin plats i min nya hall.