söndag 10 februari 2013

Semlor!

På tisdag är det dags för semlans alldeles egna högtidsdag. Om du, dagen till ära, vill slå på stort med hemmagjorda semlor så kan jag tipsa om två gamla inlägg från arkivet: Ett med receptet på min Mormors semmelbullar och ett med tre olika varianter på semmelfyllningar.


Semlorna på bilden är förresten inte vilka semlor som helst. När de bakades hade jag nämligen besök av en lokaltidning i mitt kök!

tisdag 5 februari 2013

Sötsyrlig vinbärskaka med maräng

Ikväll hade några vänner och jag något så trevligt som en bak-fest! Med varsitt recept och medhavda ingredienser möttes vi i en av vännernas kök. Där snodde vi ihop allehanda godsaker, som vi sedan njöt av, tillsammans med kaffe, massor av chai-the och gott prat. Helt rätt sak att göra en måndagskväll! Mitt bidrag blev en sötsyrlig vinbärskaka som jag hittat hos Alla goda ting. Fick gott betyg!


Botten
5,5 dl vetemjöl
1 msk äkta vaniljsocker
2,5 dl strösocker
2,5 tsk bakpulver
4 st äggulor
2 dl mjölk
60 gram smält smör 
2 msk kokande vatten

Maräng
3 dl strösocker
4 st äggvitor
3,5 dl röda vinbär

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Separera äggen och tillsätt gulorna i mjölblandningen (vitorna sparas till marängtäcket). Tillsätt mjölken, det smälta smöret och det heta vattnet. Rör om ordentligt och häll sedan smeten i en bakpappersklädd långpanna (ca 30x40 cm). Grädda i 180 grader, ca 15 minuter. Under tiden kan du förbereda marängen. Vispa äggvitorna till ett fast skum (enklast med elvisp). Tillsätt sockret, lite åt gången. Fortsätt att vispa tills du har en fast och jämn marängsmet. Blanda försiktigt ner i bären i marängsmeten. Ta ut kakan ur ugnen och bred på marängen. Grädda i ca 10 min till. Håll koll på färgen! Låt kakan svalna och dela i lagom antal bitar.

fredag 1 februari 2013

Claras mättande bröd

I min jakt på nya goda och enkla vardagsbrödsrecept dök jag ner i Underbara Claras arkiv. Fastnade för flera stycken som jag vill pröva, bland annat Morotsbröd med honung och Världens enklaste bröd. Men först ut blev Brödet som mättar all hunger. Keso gör att brödet blir extra proteinrikt och mättande, väldigt bra i ett vegetariskt hem som vårt!


2 små limpor

5 dl ljummet vatten
50 gram jäst
150 gram keso
2 tsk salt
6 dl vetemjöl
7 dl grovt mjöl (grahamsmjöl, eller någon annan favorit)

Smula jästen i en bunke. Häll vattnet över och rör tills jästen har löst sig. Blanda ner salt, keso och det mesta av mjölet. Knåda degen ordentligt. Täck över bunken och låt jäsa i 30 min. Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och knådar ihop den. Dela degen i två bitar och forma till limpor som du lägger på bakpappersklädd plåt. Jäs i ytterligare 30 min. Grädda i nedre delen av ugnen på ca 200 grader, i 20-30 minuter. Under gräddningen kan du pensla brödet med lite saltvatten för att få en krispig yta.

Tips! Skiva brödet innan du lägger det i frysen. Då är det enkelt att tina lagom många skivor åt gången. Och brödet blir inte lika torrt som i skafferiet!