onsdag 18 januari 2012

Chokladkolapaj med lingon

Hejsan hoppsan, vilket långt juluppehåll det blev här. Ibland blir det så! Men här är jag, och jag måste bara få dela med mig av en alldeles förträfflig paj som jag åt på ett förlovningskalas i helgen. Den är nämligen inte bara god utan kan även ätas av såväl diabetiker som laktos- och glutenintoleranta. Men ta förstås det säkra före det osäkra och dubbelkolla med dina specialkostvänner innan du sätter igång med baket.


Pajskal
100 gram mjölkfritt bakmargarin
1/2 dl Fruktsocker
2 dl Havregryn (Köp en lite dyrare sort så kan glutenintoleranta äta, tex Gyllenhammars)
1 1/2 dl Glutenfritt mjöl
Smält margarinet i en kastrull, tillsätt strö, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Platta ut i en pajform, eller en form med avtagbar botten. Nagga botten med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter på 200 grader till fin färg. Ska ej bli brun.

Chokladkolakräm 
1 1/2 dl laktosfri vispgrädde
50 gram mjölkfritt bakmargarin
1 1/2 dl flytande honung
200 gr 70% choklad
1 1/2 dl frusna lingon eller annat surt bär
Blanda grädde, margarin och honung i en kastull och låt småkoka på svag värme ca 10 minuter till en slät smet. Stäng av plattan, ta kastrullen åt sidan och rör i chokladen bruten i bitar. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör till slät och blank smet på eftervärme. Bred smeten över pajskalt och strö över lingonen. Ställ formen i frysen minst 5 timmar eller över natten. Servera med vispad laktosfri vispgrädde.

Ps. Om du inte får någon med specialkost på besök så går det bra att byta ut margarin, grädde, mjöl och socker till det vanliga. Honungen byts förslagsvis mot 1 1/2 dl sirap.

1 kommentar:

  1. Ser supergod ut! Härligt med ett både gluten- och laktosfritt recept, det kan det inte bli för många av. Ha en underbar helg!

    SvaraRadera