fredag 1 februari 2013

Claras mättande bröd

I min jakt på nya goda och enkla vardagsbrödsrecept dök jag ner i Underbara Claras arkiv. Fastnade för flera stycken som jag vill pröva, bland annat Morotsbröd med honung och Världens enklaste bröd. Men först ut blev Brödet som mättar all hunger. Keso gör att brödet blir extra proteinrikt och mättande, väldigt bra i ett vegetariskt hem som vårt!


2 små limpor

5 dl ljummet vatten
50 gram jäst
150 gram keso
2 tsk salt
6 dl vetemjöl
7 dl grovt mjöl (grahamsmjöl, eller någon annan favorit)

Smula jästen i en bunke. Häll vattnet över och rör tills jästen har löst sig. Blanda ner salt, keso och det mesta av mjölet. Knåda degen ordentligt. Täck över bunken och låt jäsa i 30 min. Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och knådar ihop den. Dela degen i två bitar och forma till limpor som du lägger på bakpappersklädd plåt. Jäs i ytterligare 30 min. Grädda i nedre delen av ugnen på ca 200 grader, i 20-30 minuter. Under gräddningen kan du pensla brödet med lite saltvatten för att få en krispig yta.

Tips! Skiva brödet innan du lägger det i frysen. Då är det enkelt att tina lagom många skivor åt gången. Och brödet blir inte lika torrt som i skafferiet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar