torsdag 21 mars 2013

Nattjästa rågfrallor

Häromdagen skulle jag få en fin vän på frukostbesök, och eftersom jag sent kvällen innan insåg att jag inte hade något bröd hemma började jag googla efter något som kunde jäsa i kylen under natten, och bakas på morgonen. Aldrig testat det innan, men blev positivt överraskad. Var så enkelt och blev jättegott! Ännu ett toppenbröd att lägga till favoritlistan.


18 frallor
25 gram jäst
4 dl vatten
1 dl mjölk
1 msk honung
1,5 tsk salt
9,5 dl rågmjöl (eller vetemjöl om du hellre vill det)
1 dl grahamsmjöl

På kvällen: Lös upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med mjölken. Häll i salt och honung och mjölet. Rör snabbt ihop till en deg med en slev. Degen ska vara lite kladdig. Pudra över mjöl och täck bunken med plastfolie. Låt gärna stå i rumstemperatur i 30 min innan du sätter in den i kylen för att jäsa över natten.

Nästa morgon: Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte! Strö mjöl över degen och tryck ut den till en ca 2 cm tjock rektangel. Skär så stora bitar du vill ha, gör inget om de är lite ojämna så länge de har ungefär samma storlek. Vänd på bitarna så att den mjöligaste sidan kommer uppåt och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Grädda i 225 º i ca 15-20 minuter.

Hittade receptinspirationen på Koka ihop.

2 kommentarer:

  1. Låter definitivt som något jag bör testa i helgen - hur lyxigt känns det inte men färsk, hembakat bröd på morgonen?! Tack för tips!

    SvaraRadera
  2. Perfekt med nattjästa frallor:)
    Glad Påsk
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera