lördag 17 november 2012

Ett fantastiskt bröd

Igår frågade min kollega om jag bakat Det fantastiska brödet. Sedan beskrev hon detta goda och enkla och fantastiska bröd och då var ju jag självklart tvungen att gå hem och provbaka. Jag älskar enkla bröd, och med endast en jäsning och ingen knådning kvalificerade det sig direkt in bland mina favvobröd. Receptet kommer ursprungligen från Anna Bergenströms kokbok "Nya Annas mat". Håll tillgodo:


18 frallor
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk flytande honung
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
1 dl grahamsmjöl
12 dl vetemjöl (helst special)
2 dl vetemjöl till utbakningen

Smula jästen i en stor bunke. Strö salt över och rör tills jästen löst sig. Blanda i de flytande ingredienserna och rör sedan ner mjölet. Rör med en slev tills du har en lös men smidig deg. Häll lite mjöl över degen, täck med bakduk och låt sedan jäsa 1-1 1/2 h.

Strö ut 1 dl mjöl på bakbordet och stjälp försiktigt ut degen. Viktigt att du inte knådar degen, jäsbubblorna ska vara kvar. Strö ytterligare 1/2 dl mjöl över degen och platta försiktigt ut degen. Skär degen i ungefär 6 remsor. Skär sedan varje remsa i tre delar, lite på snedden. Gör inget att bitarna får olika form, så länge de har någorlunda samma storlek. Lägg bitarna på två bakpappersklädda plåtar. Grädda en plåt åt gången i 240 grader i ca 10-12 minuter, tills bröden fått fin färg. Njut!


Ps. Som ni kanske märkte blev visst ett oplanerat men långt blogguppehåll här. Men nu har jag landat i den nya staden, i den nya lägenheten och på det nya jobb och hoppas på att blogginspirationen ska komma åter.

3 kommentarer:

  1. Kul att du är tillbaka:)
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  2. Välkommen!
    Tog ett tag för mig att hitta att du hittat tillbaka! Du åker rakt in i ibland bloggar!

    SvaraRadera