tisdag 5 februari 2013

Sötsyrlig vinbärskaka med maräng

Ikväll hade några vänner och jag något så trevligt som en bak-fest! Med varsitt recept och medhavda ingredienser möttes vi i en av vännernas kök. Där snodde vi ihop allehanda godsaker, som vi sedan njöt av, tillsammans med kaffe, massor av chai-the och gott prat. Helt rätt sak att göra en måndagskväll! Mitt bidrag blev en sötsyrlig vinbärskaka som jag hittat hos Alla goda ting. Fick gott betyg!


Botten
5,5 dl vetemjöl
1 msk äkta vaniljsocker
2,5 dl strösocker
2,5 tsk bakpulver
4 st äggulor
2 dl mjölk
60 gram smält smör 
2 msk kokande vatten

Maräng
3 dl strösocker
4 st äggvitor
3,5 dl röda vinbär

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Separera äggen och tillsätt gulorna i mjölblandningen (vitorna sparas till marängtäcket). Tillsätt mjölken, det smälta smöret och det heta vattnet. Rör om ordentligt och häll sedan smeten i en bakpappersklädd långpanna (ca 30x40 cm). Grädda i 180 grader, ca 15 minuter. Under tiden kan du förbereda marängen. Vispa äggvitorna till ett fast skum (enklast med elvisp). Tillsätt sockret, lite åt gången. Fortsätt att vispa tills du har en fast och jämn marängsmet. Blanda försiktigt ner i bären i marängsmeten. Ta ut kakan ur ugnen och bred på marängen. Grädda i ca 10 min till. Håll koll på färgen! Låt kakan svalna och dela i lagom antal bitar.

2 kommentarer:

  1. Det var något nytt!! Låter jättegott!! :)

    SvaraRadera
  2. Botten var inget vidare. För torrt.

    SvaraRadera