torsdag 4 juli 2013

Kolatårta med jordgubbar

Förra sommaren rev jag ur ett spännande recept från tidningen Buffé. Och när jag i år fick ansvaret för efterrätten till midsommarfirandet såg jag äntligen min chans att testa! Den här tårtan är väldigt söt, men fantastiskt god. Och riktigt somrig med ett jordgubbsberg uppepå. Tårtan fick med beröm godkänt av midsommarfirarna!


1 burk sötad kondenserad mjölk (à 400 g)
150 g smör
300 g digestivekex
1 l jordgubbar
1 1/2 dubbeldaim (à 56 g)
3 dl vispgrädde

Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.

Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.

Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.

Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.

Ps. Såg idag på affären att det även finns färdigkokt kondenserad mjölk. Värt att testa ifall man vill spara tid. Fast det magiska i att en kokad burk med mjölk blir till ljuvlig kolasås, det vill man ju egentligen inte missa...

3 kommentarer:

  1. Hej

    Vad heter den färdigkokta kondenserade mjölken, butik och märke?

    Jag köpte idag en burk på willys "Rainbow sweetend condensed milk" vet du om den är kokt eller inte?

    Tacksam för snabbt svar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Det låter som den okokta varianten. Den färdigkokta heter Karamelliserad mjölk tror jag. Lycka till!

      Radera
  2. Det här ser ut som en fantastisk och läcker efterrätt! Receptet verkar genomtänkt och noggrant förklarat, så det är lätt att följa. Att använda kokt kondenserad mjölk som karamellsås är en riktigt smart idé, och tillsammans med jordgubbarna och gräddfilen låter det som en riktigt sommarlig smakupplevelse. Tack för att du delar med dig av receptet, jag hoppas att jag får chansen att prova det också!

    SvaraRadera