fredag 26 juli 2013

Rabarbersaft

Är på semester hemma hos mamma och pappa som har massor av gott i sin stora trädgård. Så jag passar på att skörda och förädla! Först ut blev rabarbersaft med smak av citron och vanilj som jag tänker njuta av i mina nyfyndade loppisglas hela långa hösten...


Till ca 2 liter oblandad saft
2 kg rabarber
1,5 liter vatten
1/2 vaniljstång
1 st citron
1 kg socker
(1-2 tsk atamon)

Skölj och skär rabarbern i bitar. Snitta vaniljstången på längden. Koka upp vattnet och lägg i rabarbern tillsammans med vaniljstången. Låt koka tills den blir mjuk. Sila saften genom en silduk, eller handduk. Pressa inte (kan bli beskt då), utan låt den självrinna i ca 30 min. Rör ner socker och pressa citron i saften och koka upp. Ta av från plattan och rör, om du vill, ner atamon (ger längre hållbarhet). Ta bort skummet. Rengör några glasflaskor med varmt vatten och atamon. Häll upp saften medan flaskorna fortfarande är varma, så att de inte spricker. Förslut och förvara svalt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar