söndag 4 december 2011

Mjuk chokladkola med havssalt

Igår var jag inbjuden på något så trevligt som Öppetjulkök hos några vänner. De bjöd in och stod för kök, glögg och julgröt och vi andra tog med oss ingredienser till våra julbak. Väldigt bra idé!

Det tillverkades bland annat Mozartkulor, Rocky road, Snickers rutor och Knäck.

Själv stod jag för mjuk chokladkola med havssalt. Fantastiskt goda om jag får säga det själv!

50 g smör
3 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
100 gram mörk choklad med havssalt (hackad)

Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock ca 20-30 minuter och rör om då och då. Kolan är klar när smeten klarar kulprovet (häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg till hård). Ta grytan från värmen och låt svalna något. Blanda ner den hackade chokladen och rör tills den har smält. Häll upp smeten i en liten form klädd med smörpapper (tex en avlång brödform). Låt den kallna och skär i bitar. Förvaras kallt.

3 kommentarer:

  1. MUMS sådanna tänker jag absoluuuut göra nu till jul...ett måste kan jag se! :D

    SvaraRadera
  2. Låter som att ni haft en riktigt trevlig samkväm! Bra idé!

    SvaraRadera
  3. Oj, nu kommer alla smarriga julgodisrecept från kors och tvärs! Detta måste jag ju bara prova!

    SvaraRadera