onsdag 21 december 2011

Saftiga lussebullar

Med i paketet som jag fick häromdagen så följde det ett lussebullsrecept. Testbakade förstås och jag måste säga att än om det inte blev de vackraste lussebullar jag någonsin gjort, så var det definitivt de luftigaste och saftigaste! Degen ska jäsa tre gånger, så man behöver ha lite extra tid och tålamod. Men det tycker jag att det är värt!


40 st

Steg 1 
5 dl fet mjölk (rumstempererad)
2 paket jäst (100 gram)
10 dl mjöl
Smula jästen och häll över mjölken. Blanda i mjölet och arbeta degen i fem minuter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Steg 2 
200 g smält smör
2 dl socker
3/4 tsk salt
8 dl mjöl
2 påsar saffran (1 gram)
Smält smöret och låt svalna. Mortla saffranet med lite av sockret. Blanda alla torra ingredienser, arbeta in smör och mjölblandningen i degen, kör i hushållsmaskin i 10 minuter (eller knåda för hand så länge du orkar). Jäs under bakduk i 30 minuter.

Steg 3 
Baka ut lussebullarna och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin och låt jäsa 20 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader cirka 6-8 minuter.

Ps. Jag har gjort några små ändringar i receptet. Orginalreceptet hittar du här!

1 kommentar: