söndag 6 mars 2011

Semmelbullar

På tisdag är det äntligen fettisdag och semmeldags! De flesta av oss har väl redan tjuvstartat för länge sen, men det gör ju inte att man vill missa en riktig semla på tisdag för det. Godast tycker jag att semlan är hembakt, och idag är ju en bra dag att förbereda bullarna. Här kommer mitt recept, som jag ärvt från mamma och mormor. Återkommer med fina fyllningstips en annan dag!


20 lagom stora bullar
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1 tsk salt
1 ägg
1 tsk hjorthornsalt
1 tsk stött kardemumma
10 dl vetemjöl
ägg till pensling

Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölken och värm till 37C (fingervarmt). Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölkblandningen och rör till jästen lösts upp. Tillsätt resten av mjölkblandningen och socker, salt, ägg, hjorthornsalt och kardemumma. Rör i det mesta av mjölet och arbeta degen ordentligt tills den släpper bunkes kant. Låt jäsa under en bakduk i 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Rulla till längder och dela varje i tio bitar. Rulla till bullar som du lägger på en bakpappersklädd plåt. Jäs under bakduk ytterligare 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen på 225 C i 8-10 min. Låt bullarna svalna. Fyll med valfri fyllning, eller frys in dem för senare tillfälle.

5 kommentarer:

 1. kul att du har farmors recept..ska baka dem med.

  SvaraRadera
 2. Mmm va gott! Jag har faktiskt inte tjuvstartat. Men efter att ha varit inne här blev jag väldigt sugen. Kram

  SvaraRadera
 3. Mrs Besserwisser6 mars 2011 kl. 14:27

  För din bildning Emma! Hjortron gör man inte salt av, ej heller av hjorthorn, men det är så det heter och inget annat. Lycka till med semlorna!

  SvaraRadera
 4. Ojsan, det har du helt rätt i! Var lite för snabb när jag skrev av receptet. ;)

  SvaraRadera
 5. Farmors och mammas recept är oftast de bästa :) Tack för att du delar med dig!
  Kram Marie

  SvaraRadera