tisdag 8 mars 2011

Semmeldagen!

Idag är det semmeldagen och då är det väl helt okej att njuta av både en och två semlor! Eller kanske tillochmed fler? Idag bjuder jag iallafall på mina bästa semmelfyllningar. Den klassiska är ju förstås den som alltid håller måttet. Men om du är sugen på lite förändring så måste du testa både chokladsemlan och hallonsemlan. De är alldeles alldeles underbara! Om jag får säga det själv.


Klassiska semlor
1/2 dl mjölk

100 g Mandelmassa
2 dl vispgrädde

1/4 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
Florsocker

Skär av ett lock från varje bulle. Och gröp ur bullarna. Lägg smulorna i en bunke och häll mjölken över. Riv mandelmassan grovt och blanda ner. Fyll bullarna med mandelmassblandningen. Vispa grädden med vaniljpulvret och spritsa på bullarna. Lägg på locket och pudra lite florsocker över.

Chokladsemlor
50 g smör
1/2 dl kaffe (bryggt)
3 1/4 dl florsocker
1/2 dl kakao
1 msk strösocker
2 dl vispgrädde
1/4 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
Kakao

Smält smöret och blanda i kaffet. Låt det det bli fingervarmt. Blanda florsocker och kakao. Häll i smörblandningen och rör tills du får en jämn smet. Blanda i sockret. Ställ krämen kallt, så att den stelnar. Vispa grädden och smaksätt med vaniljpulvret. Dela på bullarna. Bred på ett lagom lager chokladkräm och klicka sedan på grädden. Lägg på locken och pudra över kakao.

Hallonsemlor
150 g hallon

2 dl grädde

1/4 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)

2 bananer
Florsocker


Tina hallonen. Vispa grädden tillsammans med vaniljpulvret. Rör ner hallonen. Skär av toppen av bullarna. Mosa bananerna och fördela på bullarna. Klicka på/spritsa hallongrädden. Värm locken några sekunder i mikrob så att de blir lite mjuka, och stansa ut ett hjärta med ett litet kakmått. Lägg på locket och pudra över florsocker.

Obs! Varje fyllning är beräknad till ungefär 10 mellanstora semlor. Om du vill baka egna bullar så hittar du mitt recept här!

Har ni några ovanliga favoritfyllningar?

7 kommentarer:

  1. Fettisdag idag.
    Åker skidor till Huggsjöstugan,
    och fikar deras jättegoda Semlor o mjölkchoklad.
    När jag nu inte kan komma och få smaka dina läckra semlor!!!

    SvaraRadera
  2. Oj men oj, vad smarrigt! Jag ska trycka i mig minst en stooor semla idag! Men det blir nog en klassisk för min del (:

    SvaraRadera
  3. mums! idag ska jag också ta mig an en semla, en semla med sojagrädde. det fungerar det med! :-)
    ha det fint!

    SvaraRadera
  4. Hallonsemla låter mycket fräscht. Kan vara trevligt med lite variation om man äter sig trött på de vanliga.

    SvaraRadera
  5. SÅ gott med hallonsemla. :-)
    Det kanske man ska göra nästa år.

    SvaraRadera
  6. Mmmm va gott! Jag gillar dom traditionella men skulle verkligen vilja testa en chokladsemla. Nått med choklad kan knappast vara äckligt. Kram

    SvaraRadera
  7. Hallonsemla är min absoluta favorit! hihi :)

    SvaraRadera