söndag 3 april 2011

Knäckebröd

Idag har mamma och jag bakat mysiga små knäckbröd efter ett recept som vi hittade i senaste numret av tidningen Hembakat. Lagom stora, och väldigt goda.


Ca 35-50 st
1/4 pkt jäst
5 dl mjölk
1 msk honung
4 1/2 dl grovt rågmjöl
8 dl grahamsmjöl
1/2 msk salt
2 dl vetemjöl till utbakning

Garnering
1 dl sesamfrö
1/2 dl linfrö
1 msk flingsalt

Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tllsätt resten av ingredienserna (utom vetemjölet ochgarnerinen) och arbeta till en jämn men kladdig deg. Slå in degen plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst en timme. Blanda under tiden frön och flingsalt i en skål.
Mjöla bakbordet och kavla ut degen tills den blir ca 2 mm tjock. Stansa ut bitar med en form (jag använde en plastburk som var ca 10 cm i diameter och en äppelurkärnare) eller skär på fri hand. Lägg bitarna på bakplåtspappersklädda plåtar. Fukta degbitarna lätt (med sprayflaska eller med fingrarna), strö över fröblandningen och tryck försiktigt fast dem med kaveln. Grädda en plåt i tagen på 200 grader i ca 7 min, tills bröden blivit lite hårda och knapriga. Låt svalna och förvara i en fin burk!

6 kommentarer:

  1. Vilket sött litet brödpaket! Det här receptet sparar jag i inspirationsmappen. :-)

    SvaraRadera
  2. Så söta! De ser verkligen mumsiga ut!

    SvaraRadera
  3. Blev kanongoda! Min nya frukost-favorit!

    SvaraRadera
  4. Verkar goda, dessa får jag testa :)

    SvaraRadera