Kanelbullar har ju alltid sin givna plats på fikabordet. Och vad går upp emot doften av alldeles nybakta bullar? Igår testade jag att baka en enklare variant av vår älskade vän. Inget kavlande och bara en jäsning. Men de smakade och doftade minst lika gott som vanligt!
Deg
100 g smör
3 dl mjölk
1 pkt jäst
1 ägg
3/4 dl socker
1/2 tsk salt
8 dl vetemjöl
Fyllning
50 g smör
1/2 dl socker
1/2 tsk kanel
1/2 tsk vaniljsocker
Ovanpå
Ägg
Pärlsocker
Smält smöret och häll i mjölken. Känn efter så att det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll blandningen över. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt ägg, socker, salt och till sist mjölet. Arbeta degen kraftigt ett par minuter (i väntan på att ha råd med en KitchenAid använder jag flitigt degkrokarna på elvispen). Degen ska vara lös men smidig. Ställ ca 30 muffinsformar på plåtar och klicka med hjälp av två matskedar ner degen i formarna. Rör ihop fyllningen. Klipp ett jack i varje bulle och tryck ner lite fyllning i hålet. Se till att få ner fyllningen så långt det går, annars rinner den ut. Låt bullarna jäsa på varm och dragfri plats till knappt dubbel storlek (30-45 min). Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda bullarna i 250 grader ungefär 8 minuter.
Grundreceptet hittade jag i den fantastiska receptsamlingen Kyrkkaffe från Libris. Massor av ljuvliga kakor och tips..
Men tack snälla för detta recept. jag som har sån bacillskräck kan inte baka bullar eftersom man måste kavla och rulla och greja så mycket men här skulle jag u i stort sett inte behöva röra degen alls. Kalas bra! De måste testas. Kram
SvaraRaderadetta måste jag testa nästa gång jag ska baka bullar :)
SvaraRaderaNu har jag bakat bullarna, supergoda!
SvaraRaderaVilken fin blogg du har emma!