tisdag 7 september 2010

Havrebaguetter

Min mamma brukar baka världens godaste baguetter. Har tänkt testa att göra dem själv väldigt länge, men igår blev det äntligen av. Och jag måste säga att jag lyckades redan på första försöket. Blev supergoda, alldeles knapriga på ytan och luftiga på insidan!


Till fyra baguetter

1/2 paket jäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl fingervarmt vatten
2 ½ dl fiberhavregryn
drygt 10 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Strö över salt och klicka i honung. Häll på lite vatten och rör ut jästen. Häll på resten av vattnet, havregrynen och till sist mjölet. Arbeta ihop allt till en lös men smidig deg. Strö lite vetemjöl över degen och täck med en bakduk. Låt jäsa 1-2 timmar.
Värm ugnen till 260 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Häll ut degen på mjölat bakbord. Knåda inte! Viktigt att inte förstöra jäsbubblorna i i degen. Skär degen i fyra delar. Forma eller fös ihop degbitar till långa smala baguetter, lika långa som bakplåten. Mjöla de utbakade bröden lätt. Tvinna något och lyft över till plåten. Grädda i 15 minuter. Sänk temperaturen till 150 grader och låt bröden vara kvar ytterligare 12-15 minuter.

Receptet har mamma hittat i kokboken 'Kärlek, oliver och timjan'.

4 kommentarer:

  1. VA fina dom blev kan nästan känna doften.
    Kram Mamma

    SvaraRadera
  2. Älskar alla Anna Bergenströms kokböcker - underbara bilder, texter och inte minst recept! Kram! Sofie i Malmö :)

    SvaraRadera
  3. Ja, visst är hennes böcker fina! Måste önska mig i julklapp. :)

    SvaraRadera
  4. Ja, det måste du ju göra - jag har typ alla hennes! Trevlig helg!

    SvaraRadera