lördag 11 september 2010

Saft av hallon och rödvinbär

Av sommarens sista rödvinbär och köpehallon kokade jag ihop en smaskig saft! Nästan lika god som mormors.


Du behöver
Bär (jag gjorde på 1 kg varav 1/4 rödvinbär och 3/4 hallon)
4 dl vatten per kg bär
3-5 dl socker per liter avrunnen saft
1 tsk natrium bensonat per liter färdig saft

Mosa bären i en gryta. Häll på vatten och koka 10-15 minuter. Låt självrinna genom en silduk ett par timmar. Mät upp saften och tillsätt lämplig mängd socker. Koka upp saften och låt koka häftigt ett par minuter. Skumma av och tillsätt natriumbensonat utrört i lite saft. Tappa upp på flaska.

Bonussylt
Av bärmoset som blev kvar i silduken passade jag på att koka sylt (efter inspiration härifrån). Koka massan tillsammans med syltsocker (1 1/2 dl syltsocker till 3 dl massa). Tappa upp på ren burk. Superenkelt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar