måndag 16 augusti 2010

Saft av svartvinbärsblad

Fanns inte så mycket svartvinbär kvar på mina hyresvärdars buske, men desto fler blad. Så jag testade att göra saft på dem istället. Min syster brukade göra sån saft när jag var yngre, och den här blev minst lika god som jag mindes! En fräsch och syrlig saft som passar perfekt som måltidsdryck eller till söta kakor.


2 liter svartvinbärsblad (ganska tätt packade)
2 liter vatten
2 kg strösocker
3 citroner
50g citronsyra

Skölj bladen och lägg dem i en rostfri bunke. Skiva citronerna och varva med bladen. Koka vatten och socker till en klar lag, häll den över bladen. Tillsätt citronsyran. Rör om lite i den heta blandningen. Låt det hela kallna. Ställ sedan bunken övertäckt i kylskåp i 3-5 dygn.

Sila saften genom silduk. Häll upp på väl rengjorda flaskor och ställ kallt. Eller frys in i mindre förpackningar.

Det som är kvar i silduken kan läggas tillbaka i bunken. Häll över en liter kallt vatten. Rör om och sila och du har fått en utspädd eftersaft som bör njutas med detsamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar