Du behöver
Nyplockade nypon
Vatten
½ vaniljstång
cirka 5 dl strösocker per liter mos
Plocka vilda nypon. Rensa bort skaften och blomfästena, skölj ordentligt och lägg dem i en stor gryta. Häll på så mycket vatten att det precis täcker nyponen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Tillsätt både stång och frön. Koka upp och låt koka i 20 minuter. Mixa med stavmixer till mos och passera sedan genom en sil för att få bort kärnor och skalbitar. Mät upp mosmängden och tillsätt sockret (känn efter hur söt du vill ha den). Späd med vatten tills konsistensen blir som soppa. Ät varm eller kall!
Om du vill kan du tillsätta bara lite socker i moset och frysa in i lagom stora förpackningar. Så kan du tina och tillsätta resterande socker samt vatten vid annat tillfälle!
Nyponsoppan är mitt bidrag till Söta sakers
utmaning 'Månadens sötsak',
som i augusti haft temat utflykt.
utmaning 'Månadens sötsak',
som i augusti haft temat utflykt.
Så läckert och mysigt det ser ut med höst promenad. Blir sugen på att söka nypon och göra det samma sköt om dej.Kram Ingvor
SvaraRaderaÅH Tack för tipset! Hade ingen aning oma tt det var så enkelt att göra nyponsoppa!
SvaraRaderaDen där bilden förflyttade mig tillbaka till min barndoms härliga Mulleutflykter. :-) Tack för det!
SvaraRaderaEmma du är bara för bra du!
SvaraRaderaStor Kram F
Mums vad gott - här ska det plockas nypon och provas nya passertillsatsen till Kitchen Aid!
SvaraRaderaVilken helt underbar, underbar bild!! Prick min sinnebild av en lyckad septembersöndag!
SvaraRaderaJag tog ej bort det torkade knopp fästet , fast tvättade, gjöt det något.
SvaraRaderaJag mixade ej, bara mosade./ Charlotte. Gotland