tisdag 31 augusti 2010

Hemmagjord nyponsoppa

Lagom nu när den kalla höstluften sveper in över landet så börjar också nyponen vara härligt röda och mogna. Vad passar då bättre än att koka en alldeles egen nyponsoppa att värma sig med på höstutflykten?


Du behöver
Nyplockade nypon
Vatten
½ vaniljstång
cirka 5 dl strösocker per liter mos

Plocka vilda nypon. Rensa bort skaften och blomfästena, skölj ordentligt och lägg dem i en stor gryta. Häll på så mycket vatten att det precis täcker nyponen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Tillsätt både stång och frön. Koka upp och låt koka i 20 minuter. Mixa med stavmixer till mos och passera sedan genom en sil för att få bort kärnor och skalbitar. Mät upp mosmängden och tillsätt sockret (känn efter hur söt du vill ha den). Späd med vatten tills konsistensen blir som soppa. Ät varm eller kall!

Om du vill kan du tillsätta bara lite socker i moset och frysa in i lagom stora förpackningar. Så kan du tina och tillsätta resterande socker samt vatten vid annat tillfälle!



Söta saker




 Nyponsoppan är mitt bidrag till Söta sakers
utmaning 'Månadens sötsak',
som i augusti haft temat utflykt.

7 kommentarer:

  1. Så läckert och mysigt det ser ut med höst promenad. Blir sugen på att söka nypon och göra det samma sköt om dej.Kram Ingvor

    SvaraRadera
  2. ÅH Tack för tipset! Hade ingen aning oma tt det var så enkelt att göra nyponsoppa!

    SvaraRadera
  3. Den där bilden förflyttade mig tillbaka till min barndoms härliga Mulleutflykter. :-) Tack för det!

    SvaraRadera
  4. Emma du är bara för bra du!

    Stor Kram F

    SvaraRadera
  5. Mums vad gott - här ska det plockas nypon och provas nya passertillsatsen till Kitchen Aid!

    SvaraRadera
  6. Vilken helt underbar, underbar bild!! Prick min sinnebild av en lyckad septembersöndag!

    SvaraRadera
  7. Jag tog ej bort det torkade knopp fästet , fast tvättade, gjöt det något.
    Jag mixade ej, bara mosade./ Charlotte. Gotland

    SvaraRadera