tisdag 31 augusti 2010

Hemmagjord nyponsoppa

Lagom nu när den kalla höstluften sveper in över landet så börjar också nyponen vara härligt röda och mogna. Vad passar då bättre än att koka en alldeles egen nyponsoppa att värma sig med på höstutflykten?


Du behöver
Nyplockade nypon
Vatten
½ vaniljstång
cirka 5 dl strösocker per liter mos

Plocka vilda nypon. Rensa bort skaften och blomfästena, skölj ordentligt och lägg dem i en stor gryta. Häll på så mycket vatten att det precis täcker nyponen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Tillsätt både stång och frön. Koka upp och låt koka i 20 minuter. Mixa med stavmixer till mos och passera sedan genom en sil för att få bort kärnor och skalbitar. Mät upp mosmängden och tillsätt sockret (känn efter hur söt du vill ha den). Späd med vatten tills konsistensen blir som soppa. Ät varm eller kall!

Om du vill kan du tillsätta bara lite socker i moset och frysa in i lagom stora förpackningar. Så kan du tina och tillsätta resterande socker samt vatten vid annat tillfälle!



Söta saker




 Nyponsoppan är mitt bidrag till Söta sakers
utmaning 'Månadens sötsak',
som i augusti haft temat utflykt.

måndag 30 augusti 2010

Scones

Vanliga klassiska scones tycker jag blir extra söta och praktiska när de bakas i muffinsform! Smakar som alltid ljuvligt gott med smör, ost och smaskig marmelad på. Snabbt och enkelt att svänga ihop när du får gäster på kvällsfika. Och ett kök som doftar gott av nybakat får du på köpet!


4 dl vetemjöl
1 dl havregryn (eller uteslut, ta isåfall 5 dl vetemjöl)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
75 g smör
2 dl mjölk eller fil

Blanda alla torra ingredienser. Arbeta in smöret. Häll i mjölk/fil och arbeta ihop till en deg. Arbeta degen smidig på en lätt mjölad yta. Dela i 10 bitar och lägg i formar på plåt. Grädda ca 7 min i 275 grader, tills de är gyllenbruna. Ät medan de är varma!


Ps. De på bilden råkade bli lite väl små. Men följ receptet så blir de lagom stora. :)

söndag 29 augusti 2010

Hemma hos Pippi

Idag har jag varit på Astrid Lindgrens värld tillsammans med syskonbarnen. Vi hälsade bland annat på hos Pippi Långstrump som hade det så här mysigt hemma.







Hade såklart glömt att ladda kamerabatteriet, så det fick bli härliga retrobilder från mobilkameran istället. Hoppas att ni känner inspirationen ändå!

lördag 28 augusti 2010

Vilodag

Idag har jag haft en riktig vilodag. Har mest gjort ingenting. Så skönt!


Bjuder så länge på min lilla rosa glasfågel. Den brukar få flytta runt lite men just nu sitter den i vårt hallfönster och spanar..

fredag 27 augusti 2010

Mer vitt

Har ju glömt att visa vilka fler saker som fick sig en dos av den vita färgen häromdagen.


En korgstol och en ljuslykta som stått ute på balkongen hela sommaren och blivit gråa och trista fick med några lager vit färg en ny chans. De utgör för tillfället en liten myshörna i hallen, men kommer så småningom att landa någon annanstans så snart jag fått lite ordning i röran på övervåningen.

torsdag 26 augusti 2010

Nu blommar oreganon..


Tycker att det är så mysigt att ha färska kryddor i köket. Och när det dyker upp såna här söta blommor blir man extra glad!

onsdag 25 augusti 2010

Focaccia

Ett av mina favoritbröd att baka är Focaccia. Är smidigt eftersom du bara kan röra ihop degen, dessutom behöver den bara jäsa en gång. Fin medelhavskänsla får du på köpet!


Deg
50 g jäst
7 dl vatten
2 tsk salt
0,5 dl olivolja
14 dl vetemjöl (gärna special)

Smak
Olivolja
Rosmarin
Grovsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och mjöl. Rör ihop till en smidig och lös deg. Häll ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna och tryck ut den med mjölad hand. Jäs under duk i 30 minuter. Ringla olivolja över degen, och strö på salt och rosmarin. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Ät och njut!

tisdag 24 augusti 2010

Sveriges största loppis?

Har ni hört nyheten? IKEA i Jönköping ställer till med loppis på parkeringen lördagen 4 september 9.00-15.00. Sveriges största heminredningsloppis påstår de, och det återstår ju att se. Men låter helt klart lovande. Bra initiativ. Boka in så ses vi där!


Uppdatering: Upptäckte nu att det såklart inte bara gäller Jönköping utan alla IKEA. Fint! Passa på att sälja och fynda i en stad nära dig!

Snabba havrekakor

Fick tips om dessa havrekakor av en läsare (Tack Stefan). Bara tre ingredienser och tio minuter i ugnen. Ett sådant enkelt recept kunde jag bara inte motstå att testa. Perfekt att slänga ihop vid oväntat besök eller när sötsuget faller på. Har du något snabbt recept med få ingredienser? Dela gärna med dig!


Du behöver
3 ½ dl havregryn
1 ½ dl socker
150 g smör

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn och socker i en bunke. Smält smöret och häll det hett i bunket. Blanda. Klicka ut i små formar på plåt. Grädda i ca 10 min. Blir ungefär 35 st.

måndag 23 augusti 2010

Vardagslyx

Ikväll myser vi med Yogi thé och kakor. Mmmm..

söndag 22 augusti 2010

Från guld till vitt

Guldbrickan som jag kom hem med från loppisen igår var lite sliten. Men med vit allroundfärg i sprayform så ordnar ju sig det mesta!


Före - Lite ledsen och trist


Efter - Som ny!

När jag ändå var i farten så gav jag mig på några andra saker som också förtjänade en ny chans. Men de är inte helt färdiga ännu. Så jag återkommer!
(Om slutresultatet blir godkänt..)


Gissa vad?

Loppistips nr 2

Igår hann jag med besök på både Kulturhusets loppis och på Erikshjälpen. Och några fynd blev det!


Guldbricka (som redan hunnit få ny färg, mer om det snart..)


Ännu en skål i vitt pressglas till samlingen..


Och en fantastisk fin plåtburk som ska få förvara mitt vetemjöl!

Tipsade ju om Erikshjälpen vid Solåsen häromdagen. Tips nummer två på bra fyndställen i Jönköping är Kulturhusets loppis. Nästan varje lördag, mellan 8-13 så ställer Jönköpingsborna upp sina bord och säljer vad de har hittat i sina gömmor. Osorterat och en hel del 'skräp', men har man tålamod och lite tur så kan man göra sig några fina fynd! Oftast riktigt billigt också.

fredag 20 augusti 2010

Lindas makalösa kladdkaka

Idag flyttar Lina in här i Laggårn och jag passar på att bjuda på den här sanslöst goda kakan med kladdkakebotten och fudgeglasyr. Yummie!


Botten
300 g smör
4 ½ dl socker
3 ägg
1 ½ dl kakao
3 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver 

Glasyr
2 dl vispgrädde
2 msk sirap
100 g blockchoklad
2 dl socker
100 g smör

Smält smöret och ta kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg. Blanda ihop kakao, mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör ner mjölblandningen i kastrullen. Bred ut smeten i en ugnsform (min är 30x40 cm) med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader ca 15-20 min. Under tiden gör du glasyren. Blanda grädde, socker, sirap och blockchoklad. Koka under omrörning i 15-20 min. Tag av kastrullen och rör ner smöret. Bred glasyren över kakan och låt stå i kylen och gotta till sig över natten. När du skär kakan så kan du skölja kniven i varmt vatten mellan varven, så går det lite lättare.

Ps. TACK Linda för receptet.

torsdag 19 augusti 2010

Enkla skorpor

Enklaste skorporna passar du på att göra när du har en torr påse bullar över. Dessa söta hallonskorpor gjorde jag av hallonbullarna som blev kvar från mitt 25 årskalas! Strykande åtgång, så nu är burken bara halvfull..


Du behöver
Torra bullar
Flytande/smält smör

Skär bullarna i centimetertjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla skivorna med smör. Låt torka mitt i ugnen i 125-150 grader i ca 30 min, tills de blivit torra gyllenbruna skorpor. Förvaras torrt!

Ps. Receptet på hallonbullar hittade jag hos Söta Saker.

onsdag 18 augusti 2010

Stuvade makaroner

En av mina absoluta favoriter i matväg är stuvade makaroner. Och godast blir de såklart tillagade på mammas vis.


Koka Idealmakaroner i lättsaltat vatten nästan hela koktiden (typ 6 min). Häll av nästan allt vatten. Fyll upp med mjölk så att det täcker, ta i en klick smör och koka upp igen. Red med ett par matskedar mjöl utrörda i lite vatten. Låt småkoka ett par minuter tills det känns klart. Smaka av med salt, peppar, lite socker och ev riven muskotnöt. Låt stå en stund. Servera och njut!

tisdag 17 augusti 2010

Second Hand

Oj vad jag har hunnit med mycket idag. Förutom vykortsskrivande och brödbak har jag även varit på en liten secondhand runda. Blev några fynd:


Ett riktigt husmorsförkläde..


... glasburkar och småbrödsformar i söt förpackning... 


...glasflaska, plåtburk och en perkulator för en spottstyver. Helrätt!

Allt hittade jag på Erikshjälpen vid Solåsen, Jönköpings bästa Secondhand. Nu är jag kanske lite partisk, är ju nämligen min församling som driver den. Men det är stort, fräscht, välsorterat och alla intäkter går till riktigt bra saker. Finns även en butiksdel med extra fina och utvalda kläder. Kolla in deras blogg för inspiration.

Morotsbröd

Dessa fina frallor blir härligt saftiga och goda av morötter och keso. Mmm..


Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
5 dl finriven morot (ca 3-4 st)
250 g keso
2 tsk salt
1 msk matolja
ca 2 liter vetemjöl

Värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop. Degen ska vara något kladdig. Jäs i bunken 30 min. Knåda ihop degen. Dela i två delar. Rulla ut till två längder och skär till lagom stora bullar. Jäs på plåt i 20 min. Grädda på 250 grader i ca 10-15 min.

Vykort

Idag skriver jag vykort. Vilken underskattad kommunikationsform!

  
Dagens uppmaning: Köp frimärken och gör någon glad!

måndag 16 augusti 2010

Saft av svartvinbärsblad

Fanns inte så mycket svartvinbär kvar på mina hyresvärdars buske, men desto fler blad. Så jag testade att göra saft på dem istället. Min syster brukade göra sån saft när jag var yngre, och den här blev minst lika god som jag mindes! En fräsch och syrlig saft som passar perfekt som måltidsdryck eller till söta kakor.


2 liter svartvinbärsblad (ganska tätt packade)
2 liter vatten
2 kg strösocker
3 citroner
50g citronsyra

Skölj bladen och lägg dem i en rostfri bunke. Skiva citronerna och varva med bladen. Koka vatten och socker till en klar lag, häll den över bladen. Tillsätt citronsyran. Rör om lite i den heta blandningen. Låt det hela kallna. Ställ sedan bunken övertäckt i kylskåp i 3-5 dygn.

Sila saften genom silduk. Häll upp på väl rengjorda flaskor och ställ kallt. Eller frys in i mindre förpackningar.

Det som är kvar i silduken kan läggas tillbaka i bunken. Häll över en liter kallt vatten. Rör om och sila och du har fått en utspädd eftersaft som bör njutas med detsamma.

söndag 15 augusti 2010

Spetstavlor

Av två ramar som tappat sitt glas och några stuvbitar så pysslade jag ihop dessa tavlor häromdagen.





Superenkla. Men visst blev de fina?

Kaffebollar

Idag fyller min storasyster och min brorsdotter år. Det firar jag med små kaffebollar.


Råkade bli många kantbitar över när jag bakade Tessans stora chokladkaka, och de hade jag såklart inte hjärta att slänga bort. Så jag snodde ihop dessa utifrån ett Arraksbollsrecept. Hade dock ingen arrak, så det fick bli kaffesmak istället. Man tager vad man haver!

100 g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
ca 3 dl kaksmulor
Kokt kallt starkt kaffe (eller annan smaksättare)
Strössel

Rör smör, florsocker, vaniljsocker och kakao poröst. Tilsätt kaksmulorna och blanda väl. Smaka av med kaffe. Ställ degen svalt en stund. Forma till små runda bollar och rulla i strössel.

lördag 14 augusti 2010

Tessans stora chokladkaka

Här kommer en variant av klassiska kärleksmums. Receptet är lite krångligare än vanligt (smeten blandas nämligen i tre steg) men i belöning så får man stora, fina och fluffiga chokladrutor! Mums!


Kaka
400g margarin
6 dl strösocker
6 ägg
2 dl standardmjölk
8 dl vetemjöl
5 msk kakao
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker

Glasyr
150g margarin
ca 200g ljus blockchoklad
1 ägg (2 om de är små)
400g florsocker

Garnering
½ burk tuttifrutti-strössel

Sätt på ugnen på 175°C. Rör rumsvarmt margarin och strösocker till en ljus och luftig smörkräm i en stor bunke. Vispa ihop ägg och mjölk i en annan bunke. Blanda ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en tredje bunke. Blanda växelvis mjölblandningen och vätskan ner i smörkrämen.
Häll smeten i bakpappersklädd långpanna och jämna till med en slickepott.
Sätt in långpannan nederst i ugnen och grädda i 25-30 min. (Pröva med en provsticka om kakan är klar, inget ska fastna).

Glasyren:
Smält margarin och choklad på mycket svag värme, rör i ägget och blanda till sist ner flocksockret. Rör kraftigt för att undvika klumpar och bred ut glasyren ovanpå den svalnande kakan. Strö strösslet över innan glasyren hinner torka.

När glasyren torkat helt så skär du i bitar. Förslagsvis 5 rader på längden och 4 på bredden så bli de härligt stora och mumsiga!

Länkad och länkar!

Blev förvånad med väldigt glad när jag såg att jag är med på Söta sakers lördagslänklista. Vilken ära!!


Tänker att jag då kan passa på att dela med mig av några av mina favoritbloggar:

Såklart Söta saker då, som alltid inspirerar med sina recept och otroligt fina bilder.
Underbara Clara som har så fina kläder, goda recept och mycket Norrlandskärlek!
Poppel som bjuder på massor av fina loppisfynd.
Och sist men inte minst Spiderchick som med mycket humor och ärlighet förgyller mina dagar!

fredag 13 augusti 2010

Fem sorters kakor

Idag bjuds det på fem sorters kakor här i Laggårn. Kalas!


Rödvinbärssnittar, Tessans stora chokladkaka, Småkakor med polka och choklad, Carros vaniljmums och Karros kaka

Uggla

För att fortsätta på temat "fina saker jag fått på posten på sistonde" så måste jag få visa denna söta lilla Uggle-börs som dök upp i min brevlåda häromdagen! Tack Malin!!


Har fått en liten förkärlek till just ugglor, så det kommer garanterat att dyka upp några fler här på bloggen så småningom!

Karros kaka

Här kommer receptet på den andra rödvinbärskakan som jag bakade häromdagen. I min receptbok heter den Karros kaka, eftersom jag bakade den första gången hemma hos Karro i Gärdal för massor av år sen. Har hängt med sedan dess. En toppenkaka som går att variera efter säsong och efter vad du har tillgång till.



Ingredienser
(Obs! Gör minst dubbel sats till långpanna)
2 ägg
1 ½ dl socker
1 ½ dl mjöl
ca 2 dl röda vinbär (eller tex blåbär, hallon, skurna rabarber, äppelbitar vända i kanel..)
Margarin
Farinsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker. Rör ner mjölet. Häll smeten i en pajform. Strö ut bären jämnt. Hyvla margarin med en osthyvel (skölj den i varmvatten mellan varven så går det lättare) och täck över hela smeten. Strö farinsocker över och grädda ca 30 min.

torsdag 12 augusti 2010

Spetshjärtan

Blev superglad när jag öppnade dagens post och hittade dessa söta små hjärtan som min moster sytt åt mig!


Tack fina moster Britt!!

Småkakor med polka och choklad

Idag har jag bakat dessa småkakor med Marabou Polka i. Enkla och supergoda!


Ingredienser
200 g mjukt smör 
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
100 g Marabou polka 

Mixa smör, socker och vaniljsocker med elvisp. Blanda in vetemjölet. Hacka chokladen och arbeta in för hand. Stjälp ut på mjölat bakbord, dela i fyra delar och rulla till längder. Skär varje längd i 12 bitar och rulla till små bollar som du lägger på bakpappersklädda plåtar. Grädda 10-12 min på 175 grader. Låt svalna.

onsdag 11 augusti 2010

Rödvinbärs snittar

Är lyckligt lottad som har fantastiskt snälla hyresvärdar med en stor vinbärsbuske. Bara att skörda! Har hittills bakat två varianter på rödvinbärskaka. Bjuder först på snittarna som är såå goda.


Ingredienser
5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 gram mjukt smör

Kristyr
2 dl florsocker
Röda vinbär
Citronsaft

Blanda vetemjöl, socker och smör. Jobba ihop till en deg och lägg i kylen för att vila ca en halvtimme.

Rulla ut degen till långa ormar, ca 2 cm tjocka, lägg på smord plåt och platta försiktigt ut något. Grädda ca 10 min på 175 grader. Skär kaklängderna på snedden och låt dem kallna.

Rör ut några vinbär åt gången i florsockret tills du får en lagom tjock konsistens. Smaksätt med några droppar citron. Ringla kristyren över kakorna när de svalnat. Låt stelna och frys in.

Receptet är i grunden Underbara Claras blåbärssnittar, som även de är underbart goda och värda att testa!

Välkommen hem till mig!

.. och till min alldeles nya blogg. Här kommer jag att bjuda på mina favoritrecept, fina loppisfynd och ett och annat hemmapyssel. Helt enkelt mina små husbestyr!

Låt dig inspireras till egna husbestyr! Eller kom hit och hälsa på..