lördag 13 augusti 2011

Saft av svarta vinbärsblad

Har dina svarta vinbär redan hunnit bli övermogna? Misströsta inte! Den godaste saften gör du på bladen. Min sats blev precis klar och den smakar alldeles alldeles underbart!


2 liter svartvinbärsblad (ganska tätt packade)
2 liter vatten
2 kg strösocker
3 citroner
50g citronsyra
1 tsk atamon

Skölj bladen och lägg dem i en rostfri bunke. Skala av det gula på citronerna med potatisskalare, pressa ur saften och lägg tillsammans med skal och fruktkött i bunken. Koka vatten och socker till en klar lag, häll den över bladen. Tillsätt citronsyran. Rör om lite i den heta blandningen. Låt det hela kallna. Ställ sedan bunken övertäckt i kylskåp i 3-5 dygn. Sila saften genom silduk. Rör i atamon (konservering) om du vill att den ska hålla längre. Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara kallt.

2 kommentarer:

  1. Men vilket spännande recept, måste absolut provas. I det här huset är vi safttokiga och alltid öppna för nya perspektiv på saftfronten.

    SvaraRadera
  2. Oj, vad spännande! Min saft på rabarber, plommon och röda vinbär tog just slut i värmen och äpplena är ju inte klara än, så detta får jag absolut prova!

    SvaraRadera