Har dina svarta vinbär redan hunnit bli övermogna? Misströsta inte! Den godaste saften gör du på bladen. Min sats blev precis klar och den smakar alldeles alldeles underbart!
2 liter svartvinbärsblad (ganska tätt packade)
2 liter vatten
2 kg strösocker
3 citroner
50g citronsyra
1 tsk atamon
Skölj bladen och lägg dem i en rostfri bunke. Skala av det gula på citronerna med potatisskalare, pressa ur saften och lägg tillsammans med skal och fruktkött i bunken. Koka vatten och socker till en klar lag, häll den över bladen. Tillsätt citronsyran. Rör om lite i den heta blandningen. Låt det hela kallna. Ställ sedan bunken övertäckt i kylskåp i 3-5 dygn. Sila saften genom silduk. Rör i atamon (konservering) om du vill att den ska hålla längre. Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara kallt.
Men vilket spännande recept, måste absolut provas. I det här huset är vi safttokiga och alltid öppna för nya perspektiv på saftfronten.
SvaraRaderaOj, vad spännande! Min saft på rabarber, plommon och röda vinbär tog just slut i värmen och äpplena är ju inte klara än, så detta får jag absolut prova!
SvaraRadera