måndag 8 augusti 2011

Vinbärssaft

Först ut från från vinbärsskörden blev en saft av både svarta och röda vinbär, med en liten hint av vanilj. Så enkelt och så gott!


1 kg blandade röda och svarta vinbär
6 dl vatten
1 vaniljstång
6-7 dl strösocker per liter avrunnen saft
1/2 tsk atamon

Lägg vinbären i en stor gryta (du kan låta stjälkarna sitta kvar) och fyll på med vatten. Dela vaniljstången på längden och lägg i. Koka upp och koka i 10-15 min.
Häll saften genom en silduk och låt stå tills det droppat klart. Mät upp saften och häll tillbaka i grytan. Koka upp och tillsätt sockret. Koka upp igen och skumma av. Tillsätt atamon om du vill att saften ska hålla längre. Häll upp i varma och väl rengjorda flaskor. Förvara mörkt och svalt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar