måndag 8 november 2010

Formfranska

Jag fick en brödrost för någon vecka sen, men jag har inte haft något lämpligt bröd att inviga den med. Så idag har jag bakat alldeles egen formfranska. För första gången! Blev så mycket godare än köpebröd. Och det är väl få saker som går upp mot rostbröd med smör,ost och plommonmarmelad? Mmm..


2 bröd
25 gram jäst
7 1/2 dl vatten
1 msk salt
1 msk olja
1 msk honung
2 liter vetemjöl
1 ägg
Vallmofrö

Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och lös upp med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja och honung. Tillsätt mjölet, lite åt gången, och arbeta ihop ordentligt till en smidig deg. Vält ut degen på mjölat bakbord och låt degen vila en kvart. Ta fram två 1,5 liters brödformar och smörj med smör eller flytande margarin. Dela degen i två bitar och lägg i varsin form. Jäs under bakduk på dragfri plats i minst en timme. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrö. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 25 minuter. Om brödet inte är helt klart kan du ta ut det ur formen och ställa direkt på gallret och grädda en stund till. Låt svalna och glöm inte att skiva tunt så att de passar brödrosten innan du fryser in.

2 kommentarer: