söndag 28 november 2010

Klassiska lussebullar och Saffransbullar med vit choklad

Igår hade vi lussebullsbak här hemma! Utgick från Arlas recept, som ger saftiga och goda bullar, men ändrade förstås lite. Av halva satsen gjorde vi Saffransbullar med vit choklad som blev ett smarrigt komplement till de lite mer klassiska bullarna.


Till ca 40 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella (kvarg)
1 g saffran (2 påsar)
2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 13-17 dl vetemjöl

Klassiska lussebullar:
Russin
1 uppvispat ägg med lite salt

Saffransbullar med vit choklad:
200 g Vit choklad
1 uppvispat ägg med lite salt
Pärlsocker

Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt. Tillsätt några dl av mjölet åt gången, känn efter hur mycket som behövs, men ta inte för mycket. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord.

Klassiska Lussebullar
Baka ut degen till ca 40 bullar. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.

Saffransbullar med vit choklad
Kavla ut degen till en rektangel. Riv vit choklad över hela, rulla ihop och skär rullen i bitar som du lägger i bullformar. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 5-8 min.

2 kommentarer:

  1. De ser helt underbart ut! Vi ska baka helgen innan lucia hade vi tänkt. Jag önskar er en härlig första advent! Kram

    SvaraRadera
  2. Tack! Framförallt luktar ju nybakt saffransbröd så gott. Kram!!

    SvaraRadera