måndag 22 november 2010

Kvällsmatsbröd

Invigde igår kväll min nyaste receptbok, Brödglädje, med att baka Kvällsmatsbröd efter ett recept därifrån. Enkelt och gott var det! Hemskt mysigt med hembakat bröd till kvällsfikat. Och lika gott var det förstås till frukost idag!


25 gram jäst
2 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
5 1/2 dl vetemjöl

Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt. Blanda i mjöl och arbeta ihop ordentligt till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, tar ungefär 30 minuter. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda ihop degen. Forma till ett runt bröd och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda ca 20 minuter på 225 grader. Låt svalna utan bakduk.


Boken med massor av brödrecept och mysiga berättelser är sammanställd av Anna Braw och utgiven på Libris förlag. Finns i de flesta bokhandlar för en hundring, men om du har vägarna förbi GeKås i Ullared kan du passa på att fynda den för 60 kr som jag!

6 kommentarer:

 1. Jag tycker mycket om att baka, men just bröd ger jag mig nästan aldrig på! Dock köpte jag jäst igår för att jag tänkte att det äntligen skulle bli av snart, och så kommer du med ett brödrecept nu, mycket passande! Ska minsann prova på det :)(Och GeKås ska jag ju till imorgon, jag har aldrig varit där i vuxen ålder men imorgon ska jag våga mig dit, hehe! Ska hålla utkik efter boken.)

  SvaraRadera
 2. Nybakat bröd är kärlek det! Kvällfika & frukost är nog bland det bästa jag vet.. jag skulle kunna leva på bröd & kaffe!

  SvaraRadera
 3. Vad GOTT det där brödet ser ut, mums! Tack för kommentarerna på min blogg! Vilken butik är det som ligger på 52an? Det vore ett toppenläge tycker jag! Och då skulle jag ju få dig som kund, toppen!

  stor KRAM

  SvaraRadera
 4. Mmm vad gott det såg ut. =) Jag fuskade. Jag köpte nybakt tunnbröd på julmarknad under helgen. Gott gott.

  SvaraRadera
 5. Mmmmmmums. Ja det finns inget bätter än nygräddat bröd o en klick smör som lämnar en pöl efter sig:-)

  M @ Lit de Parade

  SvaraRadera
 6. Nybakat bröd på kvällen, med goda mackor och en kopp te... Åh, så gott!

  SvaraRadera