fredag 15 oktober 2010

Eva-Cecilias havregrynsfrallor

Efterlyste i måndags tips på vardagsbröd. Och först ut att testas blev Eva-Cecilias havregrynsfrallor. Är ni fler som sitter inne på goda brödrecept? Dela med er till mig!


12-18 frallor
4 dl kokande vatten
4 dl havregryn eller rågflingor
25 g smör
1 tsk salt
2 dl kallt vatten
1 msk honung
25 gram jäst
8-10 dl vetemjöl

Häll det kokande vattnet över havregrynen i en bunke. Tillsätt smöret, rör om och låt stå i 30 minuter.
Tillsätt salt, det kalla vattnet och honungen. Smula ner jäst och tillsätt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i 60 minuter (eller längre).
Dela degen i bitar på mjölat bakbord. Rulla och platta ut till kakor, ca 1 cm tjocka, eller kavla ut degen och ta ut kakor med mått. Låt jäsa på plåt under bakduk i 30-40 minuter.
Nagga frallorna och grädda mitt i ugnen, 225 grader, i ca 10 minuter eller tills frallorna fått fin färg.

Eva-Cecilia tipsade även om att det går bra att baka ut brödet till limpor (en stor eller två små). Gräddas då istället på 200 grader i ca 50 minuter.

Tack för receptet Eva-Cecilia! De blev jättegoda!

3 kommentarer: