onsdag 27 oktober 2010

Husmorsskolans protestlimpa

När jag efterlyste goda vardagsbröd för ett tag sen så fick jag det här receptet på filmjölkslimpa av Husmorsskolan. Idag har jag testat och det blev jättegott! Mycket smak och riktigt mättande. Du får dessutom mycket bröd för relativt liten insats, krävs dock lite planering och gott om tid.


1 liter filmjölk
3 dl rågkross
9 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 tsk bikarbonat
4 tsk salt
1 msk mald brödkrydda (finns att köpa i kryddhyllan)
2,5 dl mörk sirap

Dag 1:
Rör ut rågkrosset väl i filen och låt det svälla över natten.

Dag 2:
Blanda alla torra ingredienser. Rör ihop med fil och sirap tills du har en slät smet. Fördela smeten i tre stycken 1,5 liters smorda brödformar (jag hade bara två, men det gick bra att baka i en springform med). Grädda bröden på150 grader i 2-2,5 timmar. Kontrollera att de är klara med en sticka.

Ps. Varför protestlimpa? Förklaringen hittar du hos Husmorsskolan!

1 kommentar:

  1. den här ska jag nog testa till helgen. men då ska jag testa att byta ut filen mot sojayoghurt. spännande!

    SvaraRadera