måndag 11 oktober 2010

Morotslimpa

Har kört fast lite i brödbaket och bakar allt som oftast mina favoritbröd Havrebaguetter och Focaccia. Men igår tog jag mod till mig och testade att göra en morotslimpa. Blev saftigt och jättegott! Har ni tips på några andra goda och enkla vardagbröd som jag kan testa?


Till två limpor
50 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
3 tsk salt
1,5 tsk socker
4 msk smält/flytande smör
4,5 dl finriven morot
6 dl rågmjöl
8 dl vetemjöl
4 msk ströbröd
4 msk linfrö

Smula jästen och lös upp i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, smör, salt, socker och morötterna. Rör ner mjölet, lite i taget, och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa ca 45 min under bakduk. Blanda ströbröd och linfrö. Smöra två avlånga bakformar (ca 1,5 l st) och bröa med ströbrödsblandningen. Häll degen i formarna och låt jäsa 25 min till. Grädda i 200 grader ca 40-45 min tills brödet släpper lätt från formarna.

5 kommentarer:

 1. Här är ett enkelt bröd som jag brukar baka. Har hittat receptet på någon blogg någon gång, men minns inte var tyvärr... I receptet står att man ska baka ut frallor, men jag har även gjort limpor av degen (en stor eller två små). Gräddar då i 200 grader ca 50 minuter.


  Havregrynsfrallor

  Häll 4 dl kokande vatten över 4 dl havregryn/rågflingor i en bunke. Tillsätt 25 g smör, rör om och låt stå i 30 minuter.

  Tillsätt 1 tsk salt, 2 dl kallt vatten och 1 msk honung. Smula ner 25 g jäst och tillsätt ca 8-10 dl vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i 60 minuter (eller längre).

  Dela degen i bitar på mjölat bakbord. Rulla och platta ut till kakor, ca 1 cm tjocka, eller kavla ut degen och ta ut kakor med mått. Låt jäsa på plåt under bakduk i 30-40 minuter.

  Nagga frallorna och grädda mitt i ugnen, 225 grader, i ca 10 minuter eller tills frallorna fått fin färg.

  SvaraRadera
 2. Nu försvann min kommentar!

  Brödet ser verkligen gotte ut tycker jag! Hoppas de som fick skylten ska ha den på ett café eller nåt!

  Japp glassfabriken kommer ligga i trakten och planerad start är tidig vår om det går som det ska!

  Och då räknar jag med att du blir en storkund då ;-)

  kram angela

  SvaraRadera
 3. Hej! Du kan testa det här om du vill: http://husmorsskolan.blogspot.com/2010/04/baka-en-limpa-i-protest.html Det är lite speciellt eftersom det bakas med bakpulver istället för jäst... Mycket gott tillsammans med höstens soppor!

  /Maja

  SvaraRadera
 4. vilket bra recept! jag har letat efter ett nytt så detta ska jag prova!

  SvaraRadera
 5. Tack för tipsen! Nu ska här testbakas.. :)

  SvaraRadera