tisdag 21 december 2010

Mjuk chokladkola med chilismak

Mitt bästa julgodis är mjuk chokladkola. Har redan hunnit göra en variant med mjölkchoklad och en med vit choklad och lime, men idag så fick det bli en kryddigare variant mörk choklad och chili. Går förstås att smaksätta med riktig chilifrukt, men om man är bekväm som jag så går det lika bra med smaksatt choklad.


50 g smör
3 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
100 gram mörk choklad med chili (hackad)

Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock ca 20-30 minuter och rör om då och då. Kolan är klar när smeten klarar kulprovet (häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg till hård). Ta grytan från värmen och vänta tills den slutat bubbla. Blanda ner den hackade chokladen och rör tills den har smält. Häll upp smeten i en liten form klädd med smörpapper (tex en avlång brödform). Låt den kallna och skär i bitar. Förvaras kallt. 


Söta saker Den chilismakande kolan är mitt bidrag till Söta sakers
utmaning 'Månadens sötsak',
som i december har temat Kryddat.

2 kommentarer:

  1. Det skar sig för mig när jag provade detta. Vad kan ha gott fel? Tyckte jag gjorde precis som det står men det blev vatten med klumpar. Kan jag ha laggt i chokladen för tidigt?

    SvaraRadera
  2. Nej, va tråkigt! Ja, det kan nog vara så att smeten fortfarande var för varm när du la i chokladen. Är ju lite olika hur länge grytan håller värmen och sådär. Om du vågar dig på ett nytt försök så kan du testa att låta den svalna lite mer!

    SvaraRadera