onsdag 1 december 2010

Apelsinsaft med nejlikor

Förra julen så hittade jag det är receptet på Apelsinsaft med nejlikor hos Söta saker. Den blir så fantastiskt god och julig att den sen dess är ett självklart måste för mig i juletid. Det tar några dagar innan den är klar, men det är det verkligen värt. Den som väntar på något gott...


6–8 tvättade apelsiner
1 kg socker
½ liter kokande vatten
2–3 msk nejlikor
1 msk citronsyra

Skala det yttersta skalet på apelsinerna med en potatisskalare och blanda med sockret, nejlikorna och citronsyran. Dela apelsinerna i klyftor och pressa i saften. Försök att se till att inte det vita skalet kommer med, för då blir saften hemskt besk och tråkig. Häll över det kokande vattnet och rör noga. Låt stå under lock i ett par dygn och rör då och då. Sila genom en saftduk (eller ren kökshandduk) och häll över på rena flaskor.

Ps. Med det är inlägget är jag med och tävlar om ett exemplar av fina receptboken Söta saker, som jag skrivit om tidigare här. Hoppas på att få ge den till någon i julklapp!

8 kommentarer:

 1. Det är minst lika gott som det låter! Testa. Eller kom hit och smaka. Du är välkommen. Kram!

  SvaraRadera
 2. Ett utmärkt "Foto"

  Hälsningar Foto-Venzel

  SvaraRadera
 3. Verkar jättegot!!! Tar säkert slut snabbt!

  SvaraRadera
 4. Åh, så gott! Jag som älskar hemmagjord saft. Har en god citronsaft som jag brukar göra, men denna med apelsin bara måste jag ju testa. :-)

  SvaraRadera
 5. Låter hur gott som helst! Måste provas :-)

  SvaraRadera
 6. Den här är verkligen supergod! Jag testade också förra julen och gjorde om den flera gånger under vintern :). Nu är det snart dags igen!

  SvaraRadera