måndag 6 december 2010

Vit chokladkola med lime

Jag gillar verkligen recept som man genom att bara byta ut en ingrediens kan variera i (nästan) all oändlighet. Som Mjölkchokladkolan jag gjorde förra veckan, bara att byta choklad och det blir en helt annan smak. Idag exprimentarade jag med vit choklad och limeskal. Gott blev det! Sån där kola som bara smälter i munnen..


50 g smör
3 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
100 gram vit choklad
1 lime

Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock ca 20-30 minuter och rör om då och då. Kolan är klar när smeten klarar kulprovet (häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg till hård). Medan du väntar hackar du chokladen och river det yttersta skalet från limefrukten med ett fint rivjärn. Ta grytan från värmen och vänta tills den slutat bubbla. Blanda ner den hackade chokladen och limeskalet och rör tills chokladen har smält och allt är väl blandat. Häll upp smeten i en liten form klädd med smörpapper Låt den kallna och skär i bitar. Förvaras kallt. 

3 kommentarer:

  1. låter helt sjukt gott och ser lite fudge-artat ut. Testar alltid en ny variant till jul, kanske får blir denna i år.

    SvaraRadera
  2. Mums vad gott! De ska jag prova göra nån dag. Jag är inne i en period då jag bakar allt jag ser som innehåller vit choklad. ;) Ha en fin dag! / Ester

    SvaraRadera
  3. mmmums! låter awesome!

    Kram Ella
    www.sottochsalt.com

    SvaraRadera